Yandaki şekilde Eresense Elektronik Şantiye Yakıt Otomasyon sisteminin uygulama görseli verilmiştir.Modelde farklı konumlarda kurulu iki adet şantiye pompası ve bir tankerden oluşan sistemin otomasyon görseli genel hatlarıyla verilmiştir. Pompalarda veya tankerden yakıt verilmesi için şantiye araçlarının üzerlerine monte edilen dış ortam RFID kartları okutulur. Cihazların kimlik bilgilerine ek olarak el aletiyle girilen diğer bilgiler ( araç kilometreleri, kullanıcı kodları vb.) GSM baz istasyonu ve operatörü üzerinden internet ortamına taşınır ve takip sunucusuna iletilir. Takip sunucusu gelen bilgileri değerlendirerek onay vermesi durumunda pompalar araçlara yakıt vermeye başlarlar. Yakıt verme işlemi tamamlandıktan sonra miktar bilgisi yine aynı yolla takip sunucusuna iletilir. Bu şekilde şirket şantiyelerinden gelen dolum bilgileri takip sunucusu üzerinde çalışan bir servis ile işlenerek veri tabanına aktarılır. Şirketin tüm yakıt kayıtları sunucuda yer alan bu veri tabanında toplanır.
Eresense Şantiye Yakıt ve Araç Bakım Otomasyon Sistemi araçların aldığı yakıtların ve bakım kayıtlarının entegre olarak kontrol edildiği bir yapıyla çalışır. Sistem yakıt ve araç bakım alt sistemlerinden oluşur. Her iki alt sistem de sahadan veri toplamak için kontrol modül (CM30) ve el aleti (HM55) ikilisini kullanırlar. Her iki sistemde de araçların ön camlarına veya depo kapaklarının yakınına dış ortamdan etkilenmeyecek şekilde RFID kartları yerleştirilir. Bu kartlar cihazın kimliğinin tespiti için kullanılırlar. Herhangi bir veri girişinden önce HM55 aracılığıyla RFID kartları okutulur. Eğer kartlar sisteme kayıtlıysa aracın kilometresi veya saati girilir. Her iki alt sistemde de buraya kadar olan aktiviteler ortaktır. Alt sistemlerin detaylı çalışması aşağıda açıklanmıştır.
Eresense sistemine uyumlu çeşitli tip RFID etiketleri. İçlerindeki Mifare RF sistemiyle monte edildikleri aracın kimliğinin araç üstünden RFID okuyucuları sayesinde alınmasını sağlarlar.
HM55 el aleti araç üzerlerindeki RFID kartlarının okunarak araçların saatleriyle birlikte diğer verilerinin girilmesi için kullanılır. Kullanıcıdan aldıkları verileri merkez sunuculara iletilmesi için CM30 modüllerine aktarırlar ve bu modüllerden gelen bilgileri operatörler iletirler. Bünyelerinde RFID okuyucu, LCD ekran, tuş takımı, RF alıcı/verici ve diğer donanımları barındırırlar. Düşük pil tüketimleriyle şarj edilme ihtiyacı olmaksızın uzun süre kullanılmak amacıyla tasarlanmışlardır.
CM30 Otomasyon Panosunun Montajı : Otomasyona uyumlu yakıt pompasının içine Teosis ECR otomasyon arabirimi yerleştirilir. Bu arabirim sayesinde otomasyon çok farklı pompalarla iletişim kurabilir. Kimi pompalarla CM30 arabirime ihtiyaç duymaksızın iletişim kurabilir. Konteyner veya yakıt mobosunun uygun bir yerine monte edilen otomasyon panosunda pompa içine yerleştirilen arabirime 4x0,5 mm2 kontrol kablosu ile hat çekilir. Montaj sonrasında pompada ve otomasyon panosunda şifreyle girilen menülerden pompa otomasyon konumuna alınır ve CM30 gerekli parametreleri düzenlenir. Tank Seviye Sensörünün Montajı : Tank seviye sensörünün montajının yapılabilmesi için öncesinde tank menhol kapaklarında bir adet 2” manşon bulunması gereklidir. Bu manşondan seviye sensörü yakıt tankına uzatılır ve yakıt sensöründen CM30 modülüne 4x0,5 mm2 kontrol kablosu ile hat çekilir. Otomasyon cihazına tank ve seviye sensörü ile ilgili parametreler girilerek devreye alınır.
Tanker Sayacının Otomasyona Uyumlu Hale Getirilmesi: Tankerden verilen yakıt bilgilerinin otomasyona iletilebilmesi için (1) brodimetreli tanker sayacına, (2) otomasyona uyumlu elektronik numaratöre, (3)yakıt kesebilmek için Selenoid valfe ve (4)kesafet hesaplarını yapabilmek için sıcaklık sensörüne ihtiyaç vardır. Genelde Türkiye’de üretilen tüm tankerlerin brodimetreli tanker sayaçları vardır. Ama bu sayaçlar çok eski, standart dışı ve Çin üretimleri gibi tamamen farklı ise bu araçlarda tanker sayacının da komple değişmesi gerekir. Tankerde uygun bir sayaç varsa 1. mekanik olan numaratörü elektronik ile değiştirilir, 2. ön kapağına tornada yer açılarak sıcaklık sensörü takılır ve 3. çıkış ile hortum makarası arasındaki boru kesilerek kaynak işçiliği ile Selenoid valf yerleştirilir. Tum bu işlemlerin ileride yakıt hatlarında sızıntı yaşanmaması için tanker atölyelerinde yapılması tavsiye edilir. CM30 Otomasyon Panosunun Montajı: Otomasyon panosu kabin içine sürücünün arakasına monte edilir. Panodan hortum dolabının içindeki elektronik numaratöre 4x0,5 mm2 kontrol kablosuyla hat çekilir. CM30 cihazının parametreleri düzenlenerek devreye alınır.
Avcılar, İstanbul - TÜRKİYE
info@eresense.com
+90 212 691 63 49
© www.eresense.com. All Rights Reserved.